Olika sätt att behandla trägolv

Trägolv behöver ofta en behandling med jämna mellanrum – slipa golv stockholm. Nyslipade trägolv är väldigt ömtåliga och det är extra viktigt att behandla dem. Det finns olika behandlingsmetoder att välja mellan som alla ger olika resultat.

Det är möjligt att behandla trägolv på olika sätt. Linsåpa, vax, lack, linoljefärg eller bets är några av alternativen som du kan välja för att behandla trägolv. Om du nyligen har slipat trägolvet eller lagt ett nytt obehandlat golv är det viktigt att välja rätt typ av behandling till golvet.

Olja gör trägolvet motståndskraftigt
Att olja in ett trägolv gör att golvet behåller den naturliga känslan. Det beror på att olja tränger in i träet och impregnerar det. Dock är det viktigt att vara medveten om att det finns stora kvalitetsskillnader mellan olika golvoljor. Därför är det viktigt att välja en bra olja. Fördelarna med att behandla trägolv med olja är att golvet blir mycket motståndskraftigt mot olika typer av fläckar. Det är även relativt enkelt att olja in golvet själv. Det är även lätt att bättra på golvet vid behov. Tänk på att det är viktigt att underhålla de ytorna på trägolvet som slits mer för att oljans skydd ska bestå.

Behandla trägolvet med linoljevax
Att linoljevaxa ett trägolv är ett annat alternativ. Linoljevax ger golvet en hållbar och vattenavvisande yta som är väldigt enkel att rengöra. När ett golv behandlas med linoljevax tränger det in i träet samtidigt som det ger ett bra skydd. Det är enkelt att bättra på områden på golvet som slits mycket. Fördelarna med linoljevax är att det är en enkel och snabb metod som ger golvet en slitstark yta.

Lack som behandlingsmetod
Att använda lack på trägolv är en behandlingsform som började användas på 60-talet. Ett golv som behandlas med lack får en tålig yta som står bra emot både väta och smuts på ett effektivt sätt. För ett riktigt bra resultat är det bäst om en fackman utför lackningen av trägolvet. Det beror på att hela processen är rätt så avancerad. Fördelarna med lack är att ytan på trägolvet är lätt att hålla ren och det är möjligt att våttorka det utan att golvet torkas ut.

Linoljefärg
Att måla ett golv med linoljefärg var väldigt vanligt förr. Linoljefärg skyddar, döljer olika skavanker och jämnar ut ytan på golvet. Genom att behandla trägolv med linoljefärg kan du skapa ett unikt golv. Ett linoljefärgat golv är även enkelt att ta hand om. Fördelarna med linoljefärg är att du på ett effektivt och snyggt sätt kan förnya trägolvet men även skydda det. Golvet får en bra motståndskraft mot fläckar och blir även lätt att städa.